Rogaland

KVASSHEIM FYRSTASJON

altBeliggenhet: Hå kommune, Rogaland
Opprettet: 1912
Funksjon: Kystfyr
Utvikling: Automatisert i 1986.
Nedlagt og avbemannet i 1990.
Fyret ble erstattet av en fyrlykt på søyle.
Vernestatus: Ikke fredet
Eier: Staten, Miljødirektoratet, fra 2004
Medlem av Norsk fyrhistorisk forening
Ny bruk: Informasjons- og friluftssenter
Hjemmeside: www.jarenfri.no
 

Tekst og bilder: Bjørn Arild Ersland

 

Kvassheim fyr ble overført fra Kystverket til Direktoratet for naturforvaltning i 2004. Jæren Friluftsråd fikk forvaltningsansvaret og gav stasjonen navnet Friluftsfyret Kvassheim. Maskinhuset ble rehabilitert og tatt i bruk som varmestue og kafé 2007. Fyrmesterboligen sto ferdig rehabilitert i 2010 og inneholder utstillinger om redningshistorien på Jæren, kulturhistorie og om våtmarksområdene på Jæren.  Assistentboligen er under rehabilitering for å bli overnattingstilbud. Planlagt ferdig høst 2018. Fyret ligger sentralt til i Jæren landskapsvernområde,  Jærkysten marine verneområde og  Jæren våtmarksystem.  Det er tilrettelagt tursti sørover fra fyret, du kan gå langs enkle stier og på strandflater. Friluftsfyret Kvassheim er hovedstoppested for Nasjonal turistveg Jæren.

Tilkomst: Bilveg helt fram, parkering ved Kvassheim havn
Opningstider: se hjemmeside  
Bevertning: Enkel kafé
Utleie: Seminar, kurs og private arrangement, opptil 45 pers.
Overnatting: kommer
Adresse: Jæren friluftsråd, Nikkelveien 4, 4313 Sandnes.
Telefon: 51667170.
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Fyret på Kvassheim ble bygd i 1912, og var det siste leddet i utbyggingen av fyrene på Jæren. Stasjonen må derfor sees i en sammenheng med både Obrestad fyr og Feistein fyr, som begge ble bygd for å lede trafikken trygt forbi jærkysten. Men til tross for at det var to andre fyr på Jæren, var det stadig nye forlis, og i 1906 ble det bygd et knall-tåkesignal like sør for der Kvassheimfyret står i dag. Dette tåkesignalet ble nedlagt da fyret på Kvassheim ble bygd i 1912. Kvassheim fyr ble ustyrt med tåkehorn som igjen ble erstattet med tyfon i 1956.

alt
 
alt
 
alt