Rogaland

LILLE PRESTSKJÆR FYRSTASJON

lillepresteskjaer-lykt

Beliggenhet: Sokndal kommune, Rogaland
Opprettet: 1895
Funksjon: Innseilingsfyr
Utvikling: Automatisert og avbemannet i 1973.
Lyktehus og linse ble fjernet og erstattet av en lanterne på fyrtårnet.
Nytt lyktehus i 2008.
Vernestatus: Ikke fredet
Eier: Staten, Kystverket
Medlem av Norsk fyrhistorisk forening
Ny bruk: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., tlf: 909 63 112

 

Tekst: Hanne Slyngstad
Interiørbilder: Bjørn Arild Ersland
Eksteriørbilder: Helge Schjelderup

 Bildeserie fra 2010 av fotograf Lars Verket

Lille Prestskjær fyr er et meget sjarmerende fyr, beliggende i Rekefjord rett sør for Hauge i Dalane. I 60 år gikk jobben som fyrvokter på Lille Prestskjær i arv fra far til sønn gjennom tre generasjoner. Fyrvokteren het da Gjertsen, og fyrfamilien levde sitt liv i tårnet. Reserveassistenten bodde i øverste etasje, og så var det soverom i to etasjer ned. Videre fulgte stua under der igjen, og i første etasjen var kjøkkenet. Et besøk på Lille Prestskjær gir et godt inntrykk av hvordan livet i et fyrtårn har artet seg.

Lille Prestskjær ble opprettet i 1895. Det ligger i Sokndal kommune i Rogaland, og er et innseilingsfyr. Fyret er i dag automatisert og ble avfolket i 1973. I over 28 år stod fyret tomt, inntil familien Midtbø fikk i stand en leiekontrakt av staten og begynte oppussingsarbeidet. Lille Prestskjær mangler i dag den karakteristiske toppen. Den gangen fyret ble automatisert ble lyktehuset kastet på sjøen, mens selve fyrlykten ble plassert på Sjøfartsmuseet. Familien Midtbø jobber med å få gjenreist lyktehuset for at fyret skal få tilbake sitt opprinnelige utseende. Fyret tok i mot sine første gjester i 2004 og ønsker stadig flere turister velkommen.

Lille Prestskjær fyr er i seg selv en fantastisk opplevelse, og fyret kan blant annet besøkes på åpne dager i løpet av sommeren. Du kan også leie fyret for å bo eller arrangere private selskaper.

Viktig informasjon:
Familien Midtbø påtar seg ikke ansvaret dersom været ikke tillater transport ut til fyret.

Overnatting
Hør vinden ule, se sjøsprøyten klaske mot rutene, følg fyrlyset over det svarte hav. Dette er noe av det du får oppleve når du overnatter på fyr. Og la deg sjarmere av Lille Presteskjær fyr. Familien Midtbø har pusset opp fyret tidsmessig i den stand da det bodde folk på fyret, noe som forsterker opplevelsen av å være på et kulturhistorisk sted.

Fyret har totalt plass til 10 personer, fordelt på 2 soverom. Fyret kan leies både for en helg eller for en hel uke. I tillegg velger du om du vil gjøre alle innkjøpene selv, eller om du ønsker at Mitt Kjøkken skal ordne catering.

 

 

 

 

 

 

NFHF Forum

Aktivitet nå

Vi har 144 gjester og ingen medlemmer på besøk.