Rogaland

LILLE PRESTSKJÆR FYRSTASJON

lillepresteskjaer-lykt

Beliggenhet: Sokndal kommune, Rogaland
Opprettet: 1895
Funksjon: Innseilingsfyr
Utvikling: Automatisert og avbemannet i 1973.
Lyktehus og linse ble fjernet og erstattet av en lanterne på fyrtårnet.
Nytt lyktehus i 2008.
Vernestatus: Ikke fredet
Eier: Staten, Kystverket
Medlem av Norsk fyrhistorisk forening
Ny bruk: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., tlf: 909 63 112

 

Tekst: Hanne Slyngstad
Interiørbilder: Bjørn Arild Ersland
Eksteriørbilder: Helge Schjelderup

 Bildeserie fra 2010 av fotograf Lars Verket

Lille Prestskjær fyr er et meget sjarmerende fyr, beliggende i Rekefjord rett sør for Hauge i Dalane. I 60 år gikk jobben som fyrvokter på Lille Prestskjær i arv fra far til sønn gjennom tre generasjoner. Fyrvokteren het da Gjertsen, og fyrfamilien levde sitt liv i tårnet. Reserveassistenten bodde i øverste etasje, og så var det soverom i to etasjer ned. Videre fulgte stua under der igjen, og i første etasjen var kjøkkenet. Et besøk på Lille Prestskjær gir et godt inntrykk av hvordan livet i et fyrtårn har artet seg.

Lille Prestskjær ble opprettet i 1895. Det ligger i Sokndal kommune i Rogaland, og er et innseilingsfyr. Fyret er i dag automatisert og ble avfolket i 1973. I over 28 år stod fyret tomt, inntil familien Midtbø fikk i stand en leiekontrakt av staten og begynte oppussingsarbeidet. Lille Prestskjær mangler i dag den karakteristiske toppen. Den gangen fyret ble automatisert ble lyktehuset kastet på sjøen, mens selve fyrlykten ble plassert på Sjøfartsmuseet. Familien Midtbø jobber med å få gjenreist lyktehuset for at fyret skal få tilbake sitt opprinnelige utseende. Fyret tok i mot sine første gjester i 2004 og ønsker stadig flere turister velkommen.

Lille Prestskjær fyr er i seg selv en fantastisk opplevelse, og fyret kan blant annet besøkes på åpne dager i løpet av sommeren. Du kan også leie fyret for å bo eller arrangere private selskaper.

Viktig informasjon:
Familien Midtbø påtar seg ikke ansvaret dersom været ikke tillater transport ut til fyret.

Overnatting
Hør vinden ule, se sjøsprøyten klaske mot rutene, følg fyrlyset over det svarte hav. Dette er noe av det du får oppleve når du overnatter på fyr. Og la deg sjarmere av Lille Presteskjær fyr. Familien Midtbø har pusset opp fyret tidsmessig i den stand da det bodde folk på fyret, noe som forsterker opplevelsen av å være på et kulturhistorisk sted.

Fyret har totalt plass til 10 personer, fordelt på 2 soverom. Fyret kan leies både for en helg eller for en hel uke. I tillegg velger du om du vil gjøre alle innkjøpene selv, eller om du ønsker at Mitt Kjøkken skal ordne catering.

 

 

 

 

 

 


Opplevelse/attraksjoner
Sett deg ned, slapp av, les en god bok og kjenn roen senke seg. Litt av det mange søker når de bor på fyr er nettopp roen. Og historien. Både til Lille Prestskjær og til fyr generelt. Derfor er det lagt opp til både å kunne få omvisning med fortelling av fyrets historie, samt se utstillingen ”Kjede av fyr” som henger ute i naustet. Denne forteller historien til fyrene langs Rogalandskysten.

Øyen fyret ligger på er ikke så stor, men rommer likevel mye. På stien bort til fyret finnes det tyske bunkerer fra krigen, og vil du fiske går det an å fiske rett fra fyret. På fine dager går det også an å leie båt og reise ut og fiske sin egen middag. Johnny Nesvåg organiserer fisketurer.

I området for øvrig er det masse å oppleve. Alt fra den verneverdige trehusbebyggelsen i Åve, til Tollpakkhuset på Dampskipskaien som er nyrestaurert og som inngår som en del av Sokndal Bygdetun. Besøk naturperlen Nesvåg er en koselig havn med et verneverdig naustmiljø som fikk Fortidsminneforeningens vernepris i 1999. Eller ta en tur til vakre og idylliske Sogndalstrand med sin fredete trehusbebyggelse fra seilskutetiden på 1700- og 1800-tallet. Her er det hotell, landhandel og flere håndverks- og kunstutsalg. Obligatorisk er imidlertid Ruggesteinen – Nord-Europas største bevegelige steinblokk på hele 74 tonn som kan beveges av bare en person! Bør prøves.


Natur
De store naturopplevelsene på Lille Prestskjær fyr er naturligvis knyttet til været og havet, med vind og stille, sjøsprøyt og havblikk, gråvær og solskinn.

Over på land finnes det flotte badeplasser i Linepollen på Åmodt, Hølan og Halen i Rekedal, samt ved bl.a. Løgevik og Hellevik. I lakseelva Sokno og en rekke innlandsvann er det gode fiskemuligheter, i tillegg til den lange kyststripe hvor man kan fiske både fra land og fra båt. Regionen har flere innlandsvann som egner seg godt for kanopadling, for eksempel Barstadvannet og Eiavannet, og i Nesvåg er det mulighet for å leie båter sertifisert for opptil 12 passasjerer, samt mulighet for leie av robåter med diverse fiskeutstyr.

Av andre aktiviteter er det mange sykkelstier i regionen, og mangfoldet av turstier er stort. Blant annet er det opparbeidet en ny løypetrasè i regi av prosjektet Opplev Dalane. I Sokndal går denne turstien fra Gursli i Lund kommune til Nesvåg i Sokndal. Løypa tilknyttes Turistforeningens landsdekkende rutenett.

Velkommen til vår region som bugner av flotte naturopplevelser!

 

 


 

 

Kultur
Søndager i perioden 18/6-30/7, og ellers på forespørsel, er det mulighet for omvisning i fyret med fortelling av fyrets historie. I tillegg henger utstillingen ”Kjede av fyr” ute i naustet. Denne forteller historien til fyrene langs Rogalandskysten.

For øvrig er det mange flotte kulturopplevelse i lokalområdet. Hva med å besøke de nedlagte gruvene Blåfjell Gruver, der det i perioden 1864-1876 ble utvunnet titanholdig jernmalm. Eller Dalane Folkemuseum som både har en avdeling på Barstad og en i Sogndalstrand. Sogndalstrand er i seg selv en kulturopplevelse, med sin fredete trehusbebyggelse fra seilskutetiden på 1700- og 1800-tallet. Ellers er regionen kjent for Helleren i Jøssingfjord; de to gamle husene fra 1600-tallet bygget inn under fjellhammeren for å bruke fjellet som takdekke! Besøk det naturskjønne Nesvåg et gammelt fiskevær med verneverdige sjøhus og eget Sjø- og Motormuseum, eller Sokndal Kirke, korskirken i Louis XVI-stil, som ble bygget allerede i 1803.

I Sokndal er det aldri langt mellom kulturopplevesene! Velkommen!
 


 

 

Området generelt

Fakta om Sokndal


Sokndal, den sørligste kommunen i Rogaland, har ca. 3.500 innbyggere og Hauge i Dalane er administrasjonssenter. Tettsteder i kommunen er Åna-Sira, Jøssingfjord, Sogndalstrand, Rekefjord, Nesvåg m.fl. Sokndal er den første kommune i Norden som er blitt medlem av den italienske bevegelsen Cittaslow. Hovedmålet er å øke livskvaliteten og skape identitet til stedet. Som medlemmer av Cittaslow har man i Sokndal ingen turister, men mange gjester på besøk. Gjestfrihet er viktig både for kommunens egne innbyggere og for besøkende. Sokndal er kåret til Rogalands kulturkommune 2005. Hauge i Dalane - kommunens administrasjonssenter med kafeteria, bank, post, lege, lensmann, godt utvalg i butikker, helleristninger, lakseelva Sokna, utsalg av kunst og kunsthåndverk m.v. Spesielt godt kjent er det fredete ladestedet Sogndalstrand, blant annet med Kulturhotellet og Strandaspelet.

Sokndal er Norges største bergverkskommune med ilmenittmalmbedriften Titania A/S og pukkverket NCC Fjordstein. Geologien i Sokndal er spesiell med fjell som er over 900 millioner år gamle. Denne type fjell finnes kun i Dalane, et sted i Canada og på Månen. Det meste av fjellet tilhører bergartene Noritt og Anorthositt. Annet næringsliv er asfaltverk, bilruteselskap, mekaniske bedrifter, entreprenører, vaskeri, næringshage, servicebedrifter, en rekke forretninger, skalldyroppdrett, fiske og landbruk, samt reiseliv for øvrig.

 


Transport- og kontaktinformasjon

Sokndal ligger ved Rv. 44/Nordsjøvegen, midt imellom Stavanger og Kristiansand. E39 går rett nord for kommunegrensen.

Transport til og fra regionen:

* Fly: Det er ca. 110 km til Stavanger Lufthavn, Sola og ca. 170 km . til Kjevik Lufthavn, Kristiansand.
* Tog: Nærmeste stoppested er Egersund, ca. 30 km fra kommunesentrum
* Ferger: Både Stavanger og Egersund er anløphavner for de store fergeselskapene.


Transport til og fra Rekefjord:

* Med bil: Ca. 30 km fra Egersund, ca. 40 km fra Flekkefjord, ca. 40 km. fra Krossmoen og ca. 20 km. fra Heskestad.
* Offentlig transport: Daglige bussruter med Connex til Hauge. Derifra med bil.
* Nordsjøsykkelruta: Går gjennom Dalane, Jæren, Ryfylke og Haugalandet. Ruten er merket med rødbrune skilt og er 296 km.


Transport til og fra fyret:

* Fra Rekefjord til fyret: Johnny Nesvåg kjører ”MS Sjødis” hver time på søndager, ellers på forespørsel.
* Kunder kan også legge til med egne båter, begrenset antall plasser.


De fleste veier fører faktisk til Rekefjord. Velkommen!
Servering Lille Presteskjær fyr er et allsidig fyr. Både spisestuen i selve fyret og naustet vegg i vegg er flotte omgivelser for så vel møter som de gode måltidene. Spisestuen rommer opptil 18 personer, og kan benyttes til møtevirksomhet på dagtid og middag om kvelden. Her kan det serveres opptil tre-retters meny. I tillegg kan det dekkes til opptil 30 personer i naustet med enkel servering. For øvrig har fyret åpent for publikum hver søndag i perioden 18/6-30/7. Da serveres det kaffe, vafler, kakestykker, is og brus. Båt går hver time fra Rekefjord. Pris for søndagsturer er kr. 200,- pr. familie eller kr. 50,- pr. person. Det blir i all hovedsak servert sjømat på fyret. Gi beskjed om evt. allergi, så endrer vi menyen. Meny sendes på forespørsel, men har du ikke prøvd den før er husets ”Stormsuppe” vel verd et forsøk. Viktig informasjon: * Familien Midtbø påtar seg ikke ansvaret dersom været ikke tillater transport ut til fyret. Lille Prestskjær samarbeider imidlertid med ”Makrellsalen”, dersom denne er ledig. ”Makrellsalen ” er et gammelt fabrikklokale som er ombygd til kafé og selskapslokale. * Lille Prestskjær har ikke skjenkebevilling.