Sogn og Fjordane

SKONGENES FYRSTASJON

Beliggenhet: Vågsøy kommune, Sogn og Fjordane
Opprettet: 1870
Funksjon: Innseilingsfyr
Utvikling: Dagens fyrtårn er fra 1949.
Automatisert og avbemannet i 1985. 
Vernestatus: Ikke fredet
Eier: Staten, Kystverket
Medlem av Norsk Fyrhistorisk Forening
Kontaktinformasjon utleie: Ytre Nordfjord Turlag
                             
Bilder: Britt Småvik

Utleie
Det er montert standard DNT-nøkkel på fyret. Denne nøkkelen kan alle som er medlem av Den Norske Turistforening kjøpe. Er man ikke medlem av Turistforeningen, men allikevel kunne tenke seg en tur til fyret, får man låne en nøkkel.
Kontaktpersoner er: Tor Magne, tlf: 48955867 og Arve Per, tlf: 99227470.
Generell kontaktinformasjon finner man på www.ynt.no.

Skongenes Fyr har en svært spesiell lokalisering, med en times spasertur over fjellet fra Halsør, eller langs sjøkanten. På godversdager kan båt legges opptil molo slik at besøkende kan gå iland. Hovedhuset ligger omkranset av flere mindre bygninger i et tun, og hele tunet er inngjerdet med hvitt gjerde.

I hovedhuset på Skongenes Fyr er det 4 soverom med til sammen 15 sengeplasser. Feltsenger kan slåes opp om det blir for lite sengeplass. Det er dyner, puter og pledd til alle sengene. Husk å ta med lakenpose, sengetøy eller sovepose.

P.g.a. beliggenhet og tilkomst er alt basert på selvhusholdning, hver tar med proviant etter behov. Huset er møblert, fullt utstyrt kjøkken med komfyr, noen utemøbler i fjøset.

Gjestene må gå langs stien utover til Skongeneset, baggasje og proviant kan bli fraktet utover i godt vær, ved forespørsel.

Fyrmesterboligen kan benyttes hele året. Huset er oppvarmet med elektrisitet. Her er flotte naturopplevelser på flotte sommerdager og stormfulle vinterdager.

Målgrupper er alle som vil ha en tur til fots utover til Skongsneset, familievennlig, slutta lag, turlag, skoleklasser osv. Her er endel natur å oppdage. Flott havområde nede på holmen og rundt naustet som absolutt må beskues. Bølgene har forma flotte formasjoner i bergene rundt neset over mange år.

Fyrbygningene
Skongenes fyr består av 4 bygninger som omkranser et indre tun. Fyrtårnet ligger mot nord som en separat bygning. Rundt tunet ligger hovedbygget lengst mot vest. Mot sør ligger uthus, lager og en fjøs. Mot nord og nærmest fyrtårnet ligger maskinhus og verksted. Maskinhuset er nå tømt for maskiner og står der med et stort, lyst tomt rom. Ny flaggstang er montert midt mellom bygingsrekken og fyrtårnet.

Skongsnes fyr ligger på Skogeneset, vel en times gangavstand fra kjøreveg. Spaserturen til fyret går gjennom lett kupert terreng, skogsareal med en prektig utsikt mot Stadthavet og Stadtlandet. Det er også mulighet ved gangadkomst å gå til Skongeneset langs fjære fra Halsør ved lavvann. Nede ved sjøen ligger et naust.

Fyrbygningen er i bruk og fyret nyttes i dag for å lose skip gjennom skipsleia inn og ut fra Stadthavet.

Hovedbygningen har en størrelse på 9 x 8 m. Det er oppført med underetasje i betong. Første etasje samt loftsetasje i tre. Bygget er utvendig kledt med eternit. Som taktekke er brukt skifer. Vinduer er skiftet ut. Bygget er i sin helhet godt velholdt. Underetasjen inneholder bodareal, lagerareal. Hovedetasjen her er kjøkken, stue og et soverom, samt gangareal med vindfang, vaskerom og WC.

Loftsetasje. Foruten gangareal er det i loftsetasjen innredet 3 soverom som inneholder dobbeltsenger og enkle senger. Dyner og puter på hvert rom.

Hageanlegget. Hageanlegget som ligger rundt tunet består av bærbusker. Her er mye bær å forsynes seg av. Mange løker er plantet på tunet. Påskeliljer og pinseliljer vokser til i mars og etterhvert som været blir varmere kommer mange ulike typer blomster og planter frem. En nydelig fargeprakt.

Turen til Skongenes Fyr
Er en fin tur i litt variert terreng, ikke for vanskelig og er en fin tur for de som ønsker å oppleve både vann, skog, litt oppoverbakker og utsikt over havet.

Turen starter ved Halsør. Halsør badestrand ligger like i nærheten. Ta av fra hovedveien etter en grusvei. Turen starter i enden av grusveien, ved Sæter. Første del av turen går på privat vei og grunn, over dyrka mark og igjennom en grind på en traktorvei. Stien fortsetter oppover høgda og forbi Forklevatn. Det er ett lett terreng å gå i. Herfra går stien videre langs vannet til en skog. Stien fortsetter gjennom skogen som danner en slags tunnel over stien. Etter turen gjennom skogen kommer vi frem til ett utsiktspunkt der vi kan se ned på Skongsnes Fyr og utover havet til Flatraket, Silda, Osmundsvåg og Ulvesund Fyr på andre sida av fjorden. Til venstre ser vi til Kråkenes Fyr. Turen fortsetter nedover i lett terreng forbi noen høye grantrær, en liten skog, før vi begynner å gå utover mot Skongenes Fyr. Turen tar godt over 1 time i ett lett behagelig tempo for barn og voksne.
Ved å gå langs fjæra mot Vedvik blir det en annen opplevelse og nye spennende områder å gå i. Kystlaget har lagt ut tau som turgåere kan holde seg fast i ved de bratteste passeringene. Vedvik har nydelige små sandstrender som er flotte å bade ved.

Ved Skongenes Fyr kan du gå ned til moloen og naustet. Her er fine gressletter rundt fyret. En nydelig plass å spise medbrakt nistepakke. Alternativ vei tilbake er langs fjæra. Her er det best å gå ved fjæra sjø/lavvann. Terrenget fra fyret til Skongeneshelleren kan være vanskelig å passere og er ikke egnet til å passere i dårlig vær. Denne turen kan ta noe lengre tid enn over fjellet.

Skongeneshelleren er en heller/hule som er ca 100 m fra strandkanten og 20 m.o.h. Den er 40 – 50 m dyp og 30 m høg ved inngangen til 35 cm høy innerst inne. Her er gjort funn fra eldre jernalder, altså 2400 år gamle. Turen fra Skongsneshelleren til Sæter går i fjærasteinene over noen små svaberg og dyrka mark frem til Sæter og Halsørsanden som er like i nærheten. Her er en nydelig badestrand og veldig populær i badesesongen.

Historikk
I 1865 var fyrdirektøren sammen med lokalkjente personer på befaring på strekningen Bergen - Stad og man kom da til at det var nødvendig med et ledefyr på Skongeneset. I budsjettperioden 1869/72 ble det bevilget 6.875 spd. til dette anlegget. Det ble satt opp en bolig på 11.8 x 8 m., samt et uthus 7.5 x 4,6 m. og en oljebod. havneforholdene ved fyret var vanskelige og etter en del fjellsprengninger ble det bygd en landingsplattform med kran. samt et naust på 7 x 4 m. og skinnegang opp til dette. Båt kunne bare settes ut eller tas opp ved smul sjø. Et 4. ordens fyrapparat ble plassert i en hjørnelykt ved boligen.

Fyret ble tent 26.november 1870. I 1875 ble det montert tåkeklokke av stål. Urverket og klokken var plassert i en jernkonstruksjon. Klokken gav 9 slag med l sekunds mellomrom hvert 5.minutt. I 1882 ble klokken byttet ut med en av metall som gav bedre lyd. Jernkonstruksjonen med stativ for tåkeklokken ble i 1908 kassert på grunn av rust. Et klokketårn i tre kom i stedet. I 1890 ble det gjort visse endringer ved fyret. Hele 6 fargede og 2 klippsektorer ble montert i ny lykt. Skongenes og Flåvær fyr var i 1870 for øvrig de første fyr hvor så vel fargede som klippsektorer ble brukt.

I en kunngjøring fra 1892 ble det meld om ytterligere forsøk på utbedring ved anleggelse av et bifyr. Ved prøving av arrangementet viste det seg at bifyret lyste så kraftig at hovedfyrets sektorer ble ubrukelige. Bifyret ble ikke tatt i bruk, og ble fjernet noen år senere. I 1932 ble bemanningen øket med en assistent, og ny bolig ble satt opp. Fyret ble samtidig omskjermet med i alt 13 sektorer. I mars 1945 ble fyrstasjonen angrepet av allierte fly. Fyr og fyrmesterbolig ble sterkt skadet, og i 1949/50 ble ny bolig 8 x 9 m. bygget ca 30 m. sydvest for stedet hvor den gamle boligen hadde stått. Fyret ble gjenoppbygd på samme sted som før.

I 1961 ble fyrstasjonen omgjordt til tørnstasjon, og maskinhus på 10,6 x 4.5 m. ble bygd. Den gamle assistentboligen ble solgt og revet, og det ble lagt tak på den høye muren som stod igjen slik at den kunne brukes som fjøs og låve. I 1963 fikk fyrstasjonen elektrisk kraft fra YFK. Samme år ble tåkeklokken skiftet ut med et nautofon tåkesignal som gir to støt hvert 30. sekund. Skongenes fyrstasjon ble automatisert og avfolket i 1985.

Naturen rundt Skongenes Fyr
Sjøkanten rundt Skongenes er en flott opplevelsestur til fots. Familievennlig aktivitet. Her er endel natur å oppdage, fantasien kan vi bruke til å danne oss egne bilder av hva naturkreftene har laget og formet over tid. Flott havområde nede på holmen og rundt naustet som absolutt må beskues. Bølgene har forma flotte formasjoner i bergene rundt neset over mange år.
 

NFHF Forum

Aktivitet nå

Vi har 147 gjester og ingen medlemmer på besøk.