Artikler

OBRESTAD FYRSTASJON

Beliggenhet: Hå kommune, Rogaland
Opprettet: 1873
Funksjon: Kystfyr
Utvikling: Dagens fyrtårn fra 1949,
(opprinnelig tysk utkikkstårn fra 1941).
Automatisert i 1987. Avbemannet i 1991.
Vernestatus: Fredet etter Kulturminneloven 2000
Eier: Teknisk interiør eies av Staten, Kystverket.
Samtlige bygninger eies av Hå kommune fra 2002.
Medlem av Norsk Fyrhistorisk Forening
Ny bruk: Mulighet for overnatting
Hjemmeside: www.hagamleprestegard.no
 
Bilder: Oskar H. Pettersen


Tilkomst: Bilveg helt fram
Opningstider: Omvisning etter avtale. Dagsbesøk i juli og hver søndag fra 1. mars og ut året.
Bevertning: Enkel kafé på fyret og på Hå gamle prestegard
Utleie: Seminar, kurs og private arrangement, 15-20 pers.
Overnatting: 3 hus til leie på helg eller ukebasis hele året.

Fyret på Obrestad framstår i stor grad som da det ble fraflytta i 1991. Siste arbeidsdag på Obrestad lot fyrmester Rolf Kristiansen spillolja stå igjen, og saga og skrujernet ble hengende på sin vante plass. Fyret var automatisert, og betjeninga var blitt overflødig. Likevel er det som om de ansatte snart vil dukke opp igjen. Utstillinger og kafébord er plassert mellom oljedunker og verktøy. Reserveaggregatet er fortsatt i beredskap, om strømmen fra nettet skulle koble ut.

Publikum er velkomne til å gå rundt i fyret. Fra galleriet i toppen av tårnet er det flott utsikt i alle retninger. Fyret ligger på kanten av åkerlandskapet som preger Jæren. Her dominerer jordbrukskulturen, og før da tåkeluren var i drift på Obrestad, så gikk den under navnet ”Stuten på Obrestad”. Lukten av nyspredd gjødsel står i en kontrast til havet som forsvinner i horisonten mot vest.

Hver sommer er det kunstutstilling i kjelleren i fyrbygningen og i bunkerne fra 2. verdenskrig. Kunstutstillingen er i forbindelse med prosjektet On the Edge, som er et samarbeid med 7 fyr i Rogaland og Stavanger maritime museum. For informasjon om utstillingene, se http://www.hagamleprestegard.no/utstilling/


Overnatting og Fyrferie. En unik opplevelse året rundt i allslags vær.

Obrestad fyr har 3 boliger som leies ut hele året. En enebolig, en leilighet og en hybel. Fyrvokterboligene er bevart på utstiden i sin opprinnelige utforming. Men inni er de moderisert og møblert med fine designmøbler og flott kunst på veggene. . For priser og mer informasjon, se http://www.hagamleprestegard.no/obrestad-fyr/om-obrestad-fyr/.