Markerer Verdens fyrdag

33690981 10155407302357793 7711513385107456000 o

Vi oppfordrer alle fyrvenner til å markere Verdens fyrdag 18. august!

Dette er en fin måte å markere fellesskap med alle som bryr seg om å ta vare på fyr både i Norge og verden over. 

Landsstyret i Norsk Fyrhistorisk Forening samles på Alnes fyr ved Ålesund og inviterer til markering i det nye kultursenteret i bakken ved fyret søndag 18. august. Velkommen dit, gjerne i bunad!

Utsira fyr vest av Haugesund arrangerer fyrdager samme helgen! Fyret er 175 år i år, så de har jubileumsfeiring samtidig, fra 15.8. til 18.8. 

De har også fått tillatelse av Kystverket til å ha den opprinnelige sveipen tent i to år, som ledd i et reiselivsprosjekt. Sveipen tennes 15. august, på dagen 175 år siden tvillingfyrene på Utsira ble tent!

Heidi Eikremsvik

 

Slik får dere moms tilbake

moms l

Norsk Fyrhistorisk Forening og venneforeninger som er medlem hos oss kan få momskompensasjon fra Lotteri- og stiftelsestilsynet etter søknad. Det er NFHF som søker på vegne av venneforeningene.

av Jostein Korsnes

Formålet med ordningen er å kompensere for kostnader som frivillige organisasjoner har av merverdiavgift ved kjøp av varer og tjenester basert på årsregnskap ett år tilbake i tid.

Underledd skal søke gjennom sitt sentralledd. Det vil si at venneforeningene kan søke gjennom Norsk Fyrhistorisk Forening (NFHF) sentralt.
Søknadsfristen for sentralleddet er 1. september hvert år. Venneforeningene må sende inn årsmelding og revidert regnskap for fjoråret til NFHF per post eller e-post innen 1. august 2019. Regnskap fra underledd med totale driftskostnader på under 5 millioner kan revideres av en valgt revisor. Resten må bruke statsautorisert, autorisert eller kommunerevisor.

NFHF søker såkalt "forenklet modell"

I forenklet modell er det de totale driftskostnadene som er grunnlaget for søknaden både for sentralledd og underledd.
Kompensasjon ytes bare for utlegg til bruk i den frivillige og ikke-fortjenestebaserte delen av virksomheten.
Venneforeningene må være registrert i Frivillighetsregistret.

 Kort oppsummert:

1. Må være medlem i frivillighetsregisteret

2. Årsmelding og revidert årsregnskap for 2018 sendes inn til Norsk Fyrhistorisk Forening innen 1. august 2019.

3. Fyll ut skjemaene https://lottstift.no/wp-content/uploads/2019/03/Rapport-fra-underledd-DK-under-5millNOK-til-sentralledd-forenkla-NN.doc eller https://lottstift.no/wp-content/uploads/2019/03/Rapport-fra-lokalledd-til-sentralledd-forenkla-modell-NN.xlsx

Hvis venneforeningen har driftskostnader på mer enn 5 millioner kr sendes følgende https://lottstift.no/tilskotsordningar/om-momskompensasjon-generell-ordning/informasjon-om-revisjon/

4. Oppgi kontaktperson til venneforeningen.

5. Oppgi kontonummer til venneforeningen.

Send dokumentasjonen til NFHF per post eller e-post innen 1.august 2019 til:

Norsk Fyrhistorisk Forening
Øvre Slottsgate 2b
0157 Oslo
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Les mer om forenklet modell på Lotteri- og stiftelsestilsynets egne nettsider.

Les mer om informasjon m revisjon her.

Her oppsummeres ofte stilte spørsmål om ordningen.

 

En fyrentusiast av de sjeldne

Henriette nett

Torsdag 23. mai ble en uforglemmelig dag for vår egen Henriette Skjæveland. Da ble hun tildelt Ildsjelprisen i Farsund for sin innsats for fyrsaken både for Søndre Katland fyr og Markøy fyr.

Vår nestleder i Norsk Fyrhistorisk Forening har sitt daglige virke i Farsund kommune. Likevel kaster hun seg inn i kampen for å berge fyr som naturkreftene og tidens tann prøver å ødelegge. Hun får også ros for sitt varme engasjement i lokalmiljøet.

«Selv om det er på bakgrunn av din innsats for Katland fyr du mottar denne prisen, er det helt på sin plass å legge til at du også sprer godt humør og glede gjennom jobben din i Farsund kommune. Til slutt lar du oss imponere over at innsatsen din også strekker seg utover kommunegrensene, i forbindelse med Markøy fyr ytterst i Lyngdals skjærgård», sa Sparebankstiftelsen SRbanks representanter Anne Lise Aukland og Øyvind Håheim da de delte ut prisen.

Mange godord

Den består i 25.000 kroner, som går til Søndre Katland fyr, og et kunstbilde av Anita Tjemsland. Det hører også med til historien at bankstiftelsen har besluttet å gi ytterligere 50.000 kroner til det samme fyret. Prisen tildeles både på grunn av dugnadsinnsatsen Henriette legger ned, og på grunn av måten hun videreformidler fyrets historie på.

Vi gratulerer Henriette med prisen, og er stolte over å ha en så engasjert nestleder i foreningen vår!

Heidi Eikremsvik

Tale for HS

Terningen er blitt pilot

 

Terningen1beh

 

Terningen fyr i Trondheimsleia er blitt valgt ut som pilotprosjekt for utarbeidelse av forvaltningsplan for fyrstasjoner som ikke er fredet.

I den forbindelse var representanter fra Kystverket og Kystverkmusea i mai på befaring av alle bygg og uteområder. Venneforeningen og Hitra kommune var også representert. Terningens venner gleder seg til fortsettelsen. I sommer skal også huset og annekset pusses opp utvendig, forteller Terningens venner på fyrets Facebook-side.  

I 1997 ble det utarbeidet en verneplan for fyrstasjoner. 83 fyr ble da fredet. Alle fredede fyrstasjoner skal ha en forvaltningsplan. Disse er nå utarbeidet, og ligger på Kystverket sine sider. I 2001 bestemte Stortinget at alle norske fyr skulle avbemannes og automatiseres.

Kulturhistorisk verdi

Også fyrene som ikke er fredet, vil få forvaltningsplaner. Kystverket eier 114 fyrstasjoner, fortalte Frode Pilskog under Fyrseminaret på Hitra og Frøya i mars, et samarbeid mellom Kystverkmusea og Norsk Fyrhistorisk Forening. Pilskog er særlig opptatt av fyrenes kulturhistoriske verdi, og har bakgrunn som arkeolog.

Terningen3Terningen fyr, midt i værutsatte Trondheimsleia, er altså nå blitt valgt som pilotprosjekt for ikke-fredete fyrstasjoner. Fyret ligger i Hitra kommune, som leier ledfyret av Kystverket. Det er mulig å overnatte her. Fyret har en egen venneforening som står for alt vedlikeholdet. Leieinntektene er med å finansiere vedlikeholdsutgiftene.

Vent til det løyer

Blåser det kuling eller mer, anbefales ikke folk å ta turen til fyret, som ble opprettet i 1833. Det ble automatisert i 1986 og avbemannet i 1991. Fyret står om lag 1,2 km sørvest for Jøsnøya. 

Heidi Eikremsvik

Trenger din hjelp til bølgevarsling

Kystveketl

 

 

 

Fiskere og båtfolk ellers blir oppfordret til å gi tilbakemelding til Kystverket og BarentsWatch om dagens bølgevarsel, som ble innført i 2017.

Gjennom å delta i en kort spørreundersøkelse kan publikum gi nyttige innspill om bølge- og strømvarslingstjenesten.

- For å utvikle et bedre bølge- og strømvarsel langs hele kysten trenger vi innspill fra brukere, skriver Kystverket på sine nettsider. Spørreundersøkelsen inneholder ti spørsmål og tar ca. tre minutter. 

Ta brukerundersøkelsen her

̶  Vi ønsker innspill fra sjøfarende, enten de er yrkesaktive eller fritidsbåtbrukere, om hvordan de opplever tjenesten i dag og hva de mener kan bli bedre. Tilbakemeldinger vil hjelpe oss med kvalitetssikring av arbeidet og gi oss en pekepinn på områder som bør prioriteres de neste årene, sier senioringeniør John Morten Klingsheim i Kystverket.

Siden mai 2017 har bølge- og strømvarslingstjenesten dekket farleder på hele norskekysten. Informasjonen som tjenesten gir skal gjøre det lettere og tryggere for sjøfarende å navigere i kystområder. Bølge- og strømvarslingstjenesten for norskekysten er stadig under utvikling for å gi best mulig varsel, sier Kystverket.

Bølgevarsel kan brukes på PC, nettbrett eller mobil

Fyrdugnad er så mye mer

Ryvingendugnad1 mai19l

 

 

 

 

 

 

 

 

Noen tenker kanskje at det å jobbe dugnad på et fyr, er slitsomt og tungvint. Men fyrdugnad er så mye mer enn blodslit og kjedelig arbeid!

Tekst/foto: Henriette Skjæveland

Undertegnede arrangerte først dugnad på «mitt» fyr, Søndre Katland Fyr i Farsund, 27. og 28. april. Dette var en suksessfull dugnad som jeg vil fortelle mer senere.

Dugnad på nabofyret

Helgen etter var vi 3 stykker fra Farsund som hadde meldt vår ankomst til Ryvingen venners dugnad. Det blitt en god kontakt til «nærfyret», og det var ikke noe problem å få komme å få delta sammen med den flotte gjengen som er engasjert der ute.

Det er et gjestfritt styre som tar deg varmt imot. Man får sjekke inn og overnatte, ikke bare på Norges sydligste fyr, men også i Norges sydligste seng. I tillegg til å delta på dugnad hadde vi en annen hyggelig begivenhet til venneforeningen. I tillegg tilmin mann reiste Henrik Mathisen også med. Hans morfar var fyrvokter på Ryvingen, og hans mor hadde kommet over en gjestebok som besøkende skrev seg inn i da de besøkte fyret. Dette var den eneste gjesteboka venneforeningen på Ryvingen ikke hadde sett. Godt å få tettet slike hull I historien.

Verdt å se

Øya fyret ligger på, er stor og med flott natur. To steder man kan gå til, er en gigantisk hvit pyramide som er et gammelt sjømerke, og Glova som er mellom to jordplater og som er en tydelig sprekk i et svaberg. Selve fyret er en del av et koselig tun som består av bolig som gjester kan booke seg inn i sammen med vertsansvarlig, og maskinhus som i sin tid rommet den gigantiske dampmaskinen som drev fyret.

Les gjerne Ryvingens venners leder, Jens Erik Holmquist sitt innlegg I Fedrelandsvennen:

https://www.fvn.no/lokalkulturen/i/wPnap1/Ryvingens-beste-venner-ryddet-opp

Fakta om fyret:

Ryvingen fyr er Norges sydligste fyr, beliggende i Mandal kommune. Første fyr ble reist i 1867, deretter kom et nytt fyrtårn i 1897, som ble det første, elektriske fyr i Norge. Dette siste står i dag, og er 22,5 meter høyt. Fyret har vært automatisert siden 2002.  Økende skipstrafikk kom til å stille krav om bedre fyrlykt, og innen 1897 ble det bestemt at et fyr i støpejern skulle bygges der det gamle trefyret stod. De teknologiske framskrittene som var gjort hadde på kort tid blitt mange, og Ryvingen ble høyt prioritert og var blant de første med såkalt lynblinkapparat.

Ryvingendugnad4 mai19lEn dampmaskin som produserte elektrisitet til fyrlykten ble installert i fyret, med stor forbrenning av kull. Da det ble tent første gang, 25. august 1897, var det det nest sterkeste fyrlyset i verden, med blink på 34 millioner normallys (303 000 hefnerlys, ca. 272 000 candela). Lyset som står i dag er betraktelig svakere. Reaksjonene på det sterke lyset lot ikke vente på seg, og fiskere fra Skagerrakskysten er sagt å ha klaget til Stortinget om forholdene. De mente det sterke lyset ville skremme bort fugl og fisk. (Wikipedia)

Ryvingendugnad3 mai19lLys og lur skremte folk

I avisen Lindesnes fra de dager er det skrevet: De blaalige, skarpe lysglimt viser sig omtrent som lyn, og lyser ind på husvæggene i Mandal og flimrer langt ind over fjeldene. Taageluren, som for en tid siden blev prøvet, skræmte folk adskilligt, nogle troede det var oksebrøl, os forekom lyden at ligne løvens brøl. Mange mennesker måtte søke husvære ute på øya når arbeidsmengden tiltok, og flere ble ansatt. Hele familier levde ofte på øyen, gjerne med guvernanter til å passe barn som skulle få undervisning, enten i Mandal by eller som fant sted på fyret. På det meste skal det ha bodd 34-36 mennesker på Ryvingen, med sosiale hierarkier hvor fyrmesteren, som gjerne var fintfolk, stod øverst. Til dels fruktbare jordlapper og husdyr var også å finne ute på øya, med fordeling som bar preg av sosial status gjennom ansiennitet o.l.

 

NFHF Forum

Aktivitet nå

Vi har 147 gjester og ingen medlemmer på besøk.