oksen-boka
Historien om Oksøy fyr, fra etableringen i 1832 og fram til i dag, er en historie som inngår i den nasjonale historien om Norge som kyst- og sjøfartsnasjon, og burde derfor vekke interesse langt utover det lokale, skriver museumsdirektør Jo van der Eynden ved Lindesnes fyrmuseum om boka "Oksen i havgapet".
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Forfatter Steinar Kristiansen har skrevet bok om Oksøy fyr i Kristiansand. Han synes det er rart at ingen har gjort det før.

Ytterst i havgapet ved Flekkerøy ligger Oksen og speider mot Skagerrak og det store havet utenfor. Oksøy fyr ble tent i 1832, og fyret representerte en nasjonal satsing på infrastruktur som landet ikke hadde sett maken til. Oksøy fyr har gjennom hele sin historie skilt seg ut. Det har ved flere anledninger vært først ute med bruk av ny teknologi. Det var her landets første linseapparat ble tatt i bruk.

Solskinns- og gråværsdager

Gjennom boka har forfatter Steinar Kristiansen beskrevet holmens historiske høydepunkter, både fra solskinns- og gråværsdager. Livet har ikke alltid vært lett for Oksøy-folket, snarere tvert imot. Likevel har hverdagen her vært en «dans på roser» sammenlignet med mange andre fyrstasjoner langs kysten.

Planen var at «Oksen i havgapet» skulle omtales med 15.000 ord. Men jo mer Kristiansen gravde, jo mer skrev han. Derfor kommer punktum finale først etter 42.000 ord, skriver Fædrelandsvennen.

Fyrig fyr

Boka kan blant annet fortelle at Oksøy fyr egentlig har vært to fyr og at den aller første fyrforvalteren, både på Oksøy og i Norge, var en fyrig fyr som fikk totalt 25 barn. Øya har også hatt storfint besøk av selveste Joseph François Oscar, senere kjent som kong Oscar I. Han skulle studere den teknologiske nyvinningen. Sønnen, prins Oscar Frederik Bernadotte – senere kong Oscar II.  besøkte også Oksøy. Boka forteller i tillegg historien om en dramatisk brann, tysk okkupasjon og forlis.

Bestill boka og les mer her