Ønsker flere fyr inn i kystledene

Fyrsteilene 7 0604I dag er det 20 fyr representert i landets 15 kystleder. Det bør bli flere.

Tekst: Per Roger Lauritzen

En kystled er ideen om det enkle, miljøvennlige friluftsliv i kystsonen, der man kan padle, ro eller seile fra ett overnattingssted til ett annet. Det er 15 kystleder i Norge spredt fra Oslofjorden til Salten, se www.kystled.no. Mange av overnattingsstedene ligger på land og er også tilknyttet en kyststi. Avstanden mellom overnattingsstedene bør ikke være lenger enn en dags roing eller padling. Mange av kystledene har også båter som leies ut til dem som vil på besøk i kystledene. Et viktig aspekt med kystledene er også at allmennheten skal ha tilgang på idyller fra vår kysthistorie.

Mange kystlag, DNT-foreninger og Friluftsråd har tatt på seg ansvaret for å åpne gamle fiskerhytter, naust og andre typer bygninger som inngår i en kystled. Så langt inngår også 20 fyr i en kystled. Det er Homlungen, Struten, Gullholmen, Fyrsteilene, Fulehuk, Svenner, Stavernsodden, Langøytangen, Lyngør, Torungen, Homborsund, Saltholmen, Grønningen, Songvår, Ryvingen, Hatholmen, Geitungen, Skongenes, Runde, Kjeungskjær fyr. Flere av disse har venneforeninger i Fyrhistorisk forening.

God utvikling

Ideen om kystled ble startet i 1996 av Forbundet Kysten, som innledet et samarbeid med Den Norske Turistforening og Friluftsrådenes Landsforbund, og senere Norsk Fyrhistorisk Forening. Disse organisasjonene er også representert i en Den sentrale Kystledgruppa som har det koordinerende ansvaret mellom kystledene. De forskjellige kystledene er lokalt organisert og drevet og det gjøres et betydelig arbeid, både frivillig og lønnet, med å holde overnattingssteder og båter i god skikk.

Fra en sped start har kystledene utviklet seg betraktelig. Ved utløpet av 2015 består systemet altså av 15 kystleder. Langs disse er det totalt 95 overnattingssteder og det disponeres
80 båter. Det finnes også 1 000 km med kyststi. I 2015 var det totalt 30 069 overnattingsdøgn og 4 000 utleiedøgn for båter langs kystledene. Kongstanken bak kystledprosjektet er å knytte alle landets kystleder sammen slik at de henger sammen langs hele norskekysten. Å nå det målet er krevende, men sannsynligvis mulig.

Flere fyr inn i kystleder

En av hovedutfordringene for Kystledgruppa er å kartlegge mulighetene for å etablere flere kystleder. Det betyr blant annet av de forskjellige kystledorganisasjonene utfordres til å foreslå flere overnattingssteder som kan inngå i eksisterende eller nye kystleder. Her bør vi i Norsk Fyrhistorisk forening kjenne vår besøkelsestid. Pr i dag er det vel 120 fyr langs norskekysten som har en eller annen form for besøksmulighet. Det er mulig å overnatte for besøkende på nesten 80 fyr. Mange fyr ligger nok for værhardt til og har for vanskelige landingsforhold til at de kan inngå i en kystled, men det bør være muligheter på flere enn de 20 som er representert? Alle fyr som tilbyr overnatting kan også registreres på DNT sin populære turportal www.ut.no.

Per Roger Lauritzen er medlem av Norsk fyrhistorisk forening, redaktør for NAFs veibok og sitter i Sentral Kystledgruppe. Han har også skrevet mange bøker om norsk natur, historie og turmuligheter.

Kontakt gjerne oss i Fyrhistorisk forening om du ønsker mer informasjon om muligheten til å knytte ditt fyr til Kystledprosjektet: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

 

NFHF Forum

Aktivitet nå

Vi har 234 gjester og ingen medlemmer på besøk.