STAVENES FYR 175 ÅR

Stavneset 175AvdukingStavenes fyrstasjonen fyller 175 år. Det måtte feires.

Tekst: Marianne Johnsen

Stavenesets venner hadde i lang tid forbered markeringen som fant sted 27. august. Stor dugnadsinnsats hadde blitt lagt ned. Huset hadde fått mange malingstrøk innvendig og Kystverkets plakater om fyr og fyrliv igjennom tidene, hadde de fått på plass. Uteareal og bygninger skinte i kapp med sola.

Ute på Stavneset var det denne søndagen et yrende folkeliv, og stor aktivitet på hele fyret: Line K. Cansino hadde fotoutstilling i naustet, Bjarne Jensen og Inger Nordhopbakk hadde maleriutstilling oppe i Gammelstua, rebusløp for de yngre fra Futsetra ut til fyret, musikk av lokale musikere og dykkere som dykket rett utenfor naustet. Det skal sies at en lokal dykkerklubb leide fyrstasjonen i mange år, før venneforeningen tok over.


Offisiell åpning av hovedhuset ble markert med et foredrag av Inger Aasen, hvor hun fortalte fyrets historie og om dugnadsånden i venneforeningen.

Kystverkets Chaterine Grebstad , som har tilsyn med Stavenes Fyrstasjon var også tilstede denne dagen. Det ble avduking av informasjonsskiltet som viser farleden/leia utenfor fyret av Ingvar Båtbukt (ei utrolig ildsjel) og av Jan Tore Askevold.

Norsk Fyrhistorisk Forening, Hestskjærets Venner og Kvitholmens Venner var tilstede med gaver til venneforeningen denne dagen.

 

Marianne Johnsen er styremedlem i Norsk Fyrhistorisk Forening

HER kan du lese mer om Stavenes fyrstasjon

 

NFHF Forum

Aktivitet nå

Vi har 127 gjester og ingen medlemmer på besøk.