Terningens dag 2013 BJ VorpbuktM
Mange bemerket den helt spesielle stemningen på Terningen og satte pris på dette pusterommet fra en ellers så hektisk hverdag.
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

«Terningens dag» ble markert 25.mai og i overkant av 40 sjeler hadde tatt turen ut for å tilbringe dagen ute på fyrstasjonen i strålende sommervær. Det var satt opp båt fra hurtigbåtkaia på Sandstad og turen sørover Trondheimsleia ble en opplevelse i seg selv.

Terningen fyrstasjon i Hitra kommune ligger på ei øy i Trondheimsleia. Fyrstasjonen ble automatisert og avbemannet i 1991, og i 2001 inngikk Kystverket en leieavtale med Hitra kommune, noe som medførte opprettelsen av venneforeningen Terningens venner. Venneforeningen arrangerer dugnader og åpne arrangementer, samt leier ut fyrstasjonens 24 sengeplasser gjennom sommerhalvåret. 

På fyrstasjonen ble vi møtt av en entusiastisk dugnadsgjeng og kopplammet Lambi, som hadde kommet ut dagen før for å sørge for at alt var klart til innrykket på søndagen. Lambi ble et populært innslag både for barna og de voksne. I tillegg til vaffelsalg og grilling, ble det omvisning i fyrhagen og oppe på de gamle murene der fyret engang sto.

Det første fyrlyset på Terningen ble bygget i 1833 som en karnapp til bolighuset og plassert på det høyeste punktet på holmen. Likevel om fyrstasjonen ble opprettet, fortsatte skip å gå på grunn, rett og slett fordi fyret lå for langt inne på land og ikke var synlig fra alle steder i leia. I dag ligger fyrbygningene helt nede ved Trondheimsleia, og er godt synlig både på tur nordover og sørover.

Vi fikk også en tur opp i

Terningen fyrM

Terningen måtte i sin tid flyttes ned til Trondheimsleia fordi det lå for langt inne på land.

fyrtårnet og kunne hilse «Trollfjord» lykke til på ferden sørover. Folk koste seg i finværet, grillet og kjøpte venneforeningens fantastiske vafler. Mange bemerket den helt spesielle stemningen på Terningen og satte pris på dette pusterommet fra en ellers så hektisk hverdag.

Tekst og foto: Berit Johanne Vorpbukt

(klikk bildene for større visning)

 

 

 

Kopplammet Lambi BJ VorpbuktM

Det ble mye kos og klapp på kopplammet Lambi.